На света има хиляди езици, но думата „мама“ звучи почти еднакво на всички тях. Това е така,защото бебетата са я „избрали“. Оказва се, че поради артикулацията на хората и речевите особености, звуците „м“ и „а“ са най-лесните за произнасяне, затова „мама“ е първата дума, която децата обикновено казват. Между другото, знаеш ли защо се опитват да сложат всичко в устата си? Днес ще откроим 10 любопитни факта за новородените и тези, които още са в коремчето на мама.

1.Защо бебетата плачат през нощта, ако не искат да ядат и се чувстват добре?

10 факта, доказващи, че бебетата имат сили, за които супергероите само могат да мечтаят

Вярва се, че бебетата плачат през нощта, за да пречат на братята и сестрите си. Дейвид Хайг, авторът на тази теория, предполага, че тази „способност“ се развива по време на еволюцията, защото бебето има повече шансове да оцелее, ако майката няма други деца. Нещо повече, Хайг смята, че някои гени, наследени от майката или бащата, „карат“ бебето да плаче през нощта. С други думи, ако бебето наследи гените на майката, ще се интересува от друга бременност и няма да смущава родителите си през нощта, а ако наследи гените на бащата, ще бъде обратното, защото бащите нямат гаранция, че следващото бебе също ще бъде тяхно. Мъжете и гените им вероятно не се интересуват от повтарянето на овулацията.

2.Бебетата могат да показват презрение.

Проучване от 1980 г. включва възрастни, наблюдаващи видеозаписи на бебета (на възраст до 9 месеца), правещи различни изражения на лицето, в отговор на реални събития от живота, включващи игри и болезнени инжекции. Възрастните ясно различават осем различни емоции върху лицата на бебетата, включително „интерес, радост, изненада, тъга, гняв, отвращение, презрение и страх.“

 

 

 

3.Бебетата репетират думи, дълго преди да могат да говорят.

За целта на проучване, публикувано тази година, изследователите сканират мозъците на 7 и 11-месечни бебета, докато бебетата слушат звуци от речта. Психолозите наблюдават дейност в частите на мозъка, свързани с моториката на бебетата. Това предполага, че бебетата вече репетират как да произвеждат звуците сами, въпреки че повечето от тях няма да проговорят в следващите няколко месеца.

4.Бебетата разбират от проста физика.

Това е може би най-интересната суперсила, която бебета притежават.

Бебетата изглежда се раждат с основни разбирания за това как работи света. Пример за това можем да видим в едно проучване от 2009. То установява, че 5-месечни бебета използват основни ориентири, за да разберат дали дадено вещество е твърдо или течно, а след това формират очаквания за това как тези вещества ще се държат, дали ще се излеят или не, и дали ще могат да проникнат със сламка в тях. „… тези експерименти започват да изясняват началото на простата физика“, обясняват изследователите.

 

5.Бебетата не могат да плачат.

“Как е възможно?“,  ще кажете.  “Това е единственото нещо,което правят!“ , но това не е така. Всъщност бебетата викат и пищят,но не плачат. Техните слъзни канали са затворени, така че те не могат да произвеждат сълзи.

източници : lifestyle.framar.bg и Dama.bg

Може също да харесате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *